Zwachtelen

Wanneer bij u een open been (ulcus cruris) en/of oedeem geconstateerd is, komt u in aanmerking voor compressief zwachtelen. Het zwachtelen is gericht op het verbeteren van de bloedcirculatie in de benen en het verwijderen van oedeem. Een drukverband om het onderbeen (zwachtelen) vermindert de stuwing en de vochtophoping. Het doel is het oedeem uit uw been te zwachtelen en de wond te laten genezen.

 

Welke patiënten mogen niet zomaar gezwachteld worden?
• patiënten met diabetes mellitus
• patiënten met arterieel vaatlijden (etalagebenen)
• benauwde patiënten.

 

Bij deze patiënten mag niet te strak gezwachteld worden (gemittigeerde compressietherapie). Om de druk in de beenvaten te bepalen kan soms van te voren een drukmeting worden verricht. Dit heet een enkel/arm index. Afhankelijk hiervan bepaalt de arts hoeveel druk er gegeven mag worden.

 



 

 

Als u gezwachteld bent, kunt u niet onder de douche. Door de vele lagen verband past u vaak niet meer in uw dagelijkse schoenen. Het is wel belangrijk iets van schoeisel te vinden zodat u toch kunt bewegen/lopen. Dit is goed voor de genezing van uw been.

 

Wanneer uw been oedeemvrij is, krijgt u eventueel een elastische kous aangemeten. Deze wordt gemeten als er geen vocht meer in uw been zit. De kous wordt speciaal voor u op maat gemaakt en het duurt daarom 1-2 weken voordat deze geleverd is. Tot die tijd moet u gezwachteld blijven.

 

Als u benauwd wordt of veel pijn krijgt, mag u de zwachtels verwijderen. Neem vervolgens contact op met uw behandelend arts.

 



A Piet Heinstraat 11
P 7204 JN Zutphen
T 0575-514997
E info@schmidtmedica.nl
W www.schmidtmedica.nl
A In de Betouwstraat 9a
P 6511 GA Nijmegen
T 024-3223213
E info@schmidtmedica.nl
W www.schmidtmedica.nl
 
© 2024 Schmidt Medica